Vznikne kategória minimálneho dôchodku

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) si za jeden z cieľov v sociálnej oblasti dala zákonne ukotviť kategóriu minimálneho dôchodku. V akej výška, sa však v dnes schválenom Programovom vyhlásení vlády SR neuvádza, avšak Smer-SD dlhodobo upozorňuje na dôchodky v sume pod hranicou životného minima, ktoré musí následne sanovať štát zo svojej kasy.

Novinkou pre seniorov bude aj vytvorenie podmienok na pokračovanie ich pracovných aktivít aj po dosiahnutí dôchodkového veku. "Na zlepšenie príjmovej situácie starších ľudí," konštatuje sa v materiály. Zrušenie súbehu poberania predčasného starobného dôchodku a možnosti pracovať zrušil predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Zmeny by mali čakať aj druhý pilier. "Opätovne v systéme starobného dôchodkového sporenia vláda uplatní princíp dobrovoľnosti," uvádza sa v návrhu. Po novom by tak nemali mladí ľudia vstupovať do systému automaticky, ale až na vlastné požiadanie a podpísanie zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Takúto dobrovoľnosť zaviedla ešte prvá Ficova vláda, pričom Radičovej kabinet ju od januára tohto roka zrušil.

V starobnom sporení sa má tiež prehodnotiť opodstatnenosť počtu fondov, a to aj vo vzťahu ku garantovaným nárokom. V súčasnosti existujú namiesto pôvodných troch fondov štyri, pričom iba jeden z nich je pre sporiteľov garantovaný. Zmeny majú nastať aj v prípade tretieho piliera. "Obnoví sa jeho význam, a to najmä prostredníctvom zvyšovania jeho atraktivity pre všetkých, ktorí naň prispievajú," dodáva sa v materiály.
 

Vyberte región